Tuottajayhteisöt Raportointi Vastaanottopisteet Elker FAQ Ajankohtaista
SELT / ICT / FLIP
Vastaanottopisteet » Elektroniikkaromun vastaanotto

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromujen (SER) ilmainen palauttaminen kuluttajille

Taustaa

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromuiksi luokiteltavat koneet ja laitteet siirtyivät 13.8.2005 tuottajavastuujärjestelmään. Sähkö- ja elektroniikkalaitteen tuottajan velvollisuus on edistää käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden uudelleenkäyttöä ja järjestää sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys, esikäsittely, hyödyntäminen ja muu jätehuolto sekä vastata niistä aiheutuneista kustannuksista.

Elker Oy on järjestänyt keräysverkoston kuluttajilta palautuvalle SE-romulle. Vastaanottopisteverkoston perusperiaatteena on luoda kuluttajalle helppo ja vaivaton tapa palauttaa SE-romu Elker Oy:n järjestämään uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen.

Kuluttajien tulee toimittaa käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet niille osoitettuihin, valvottuihin vastaanottopisteisiin. 

Huom! Sähkö- ja elektroniikkalaiteromuja ei saa laittaa kaatopaikkajätteeseen.SER-vastaanotto

Kuluttajat voivat toimittaa kodin vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet maksutta virallisiin keräyspisteisiin. Toivottavaa on, että kuluttaja palauttaisi kerralla isompia käytöstä poistamiaan laitteita maksimissaan 3 kpl. Suurempia määriä palautettaessa tulee olla etukäteen yhteydessä keräyspisteeseen vastaanottokapasiteetin varmistamiseksi. Palautuskelpoisia ovat kokonaiset laitteet.

Direktiivin piiriin kuuluvat lamput voidaan palauttaa ilmaiseksi maksimissaan 300 kpl:n erissä kuluttajatuotteiden keräyspisteisiin. Suuremmat erät lamppuja tulee toimittaa yritysten lamppujen vastaanottopisteisiin.

SER-vastaanotto SE-laitteita myyvissä kaupoissa 1.5.2013 lähtien

Toukokuun alussa voimaan tulleen uuden jätelain myötä myös osa SE-laitteita myyvistä kaupoista ottaa kuluttajalta maksutta vastaan pienikokoisia sähkö- ja elektroniikkalaiteromuja. Vastaanotto SE-laitteita myyvissä kaupoissa on jaettu kahteen ryhmään laitteen koon perusteella.

Pienikokoiset SE-laitteet

Pienikokoiset, kaikilta ulkomitoiltaan alle 25 cm:n kokoiset sähkölaitteet voi palauttaa ilman uuden laitteen ostovelvoitetta

  • vähintään 1000m2 kokoiseen SE-laitteita myyvään päivittäistavarakauppaan
  • vähintään 200m2 kokoiseen SE-laitteita myyvään erikoiskauppaan.
Myymälän koko = vakituisessa liiketoimintakäytössä oleva myyntipinta-ala.

Suurikokoiset SE-laitteet

Mihin tahansa kauppaan saa palauttaa suuren SE-laitteen (jokin ulkomitoista yli 25 cm), kun ostaa samalla uuden vastaavan laitteen. Uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä vanhan laitteen palautus kauppaan on maksutonta, mutta vanhoja SE-laitteita kotitalouksista noudettaessa kaupalla on kuitenkin oikeus veloittaa kuluttajalta poiskuljetuksesta aiheutuvat kustannukset.

Kauppa ei ole velvollinen ottamaan vastaan laitetta, jos kuluttaja ei osta uutta vastaavaa laitetta (1:1-periaate).

Myös lamput, hehku- ja halogeenilamppuja lukuun ottamatta, kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajavastuun piiriin, joten myös niitä voi palauttaa kauppoihin.

Suuremmat kodinkoneet suositellaan jatkossakin palauttamaan Kierrätys.infossa listattuihin keräyspisteisiin.

Lisätietoja www.serkierratys.fi

Muistilista palauttajalle

  • Poista pölynimureista pölypussit.
  • Poista valaisimista hehkulamput ja loisteputket.
  • Laitteista ei tarvitse poistaa akkuja tai paristoja.
  • Tuo kaikki laitteet ilman pakkauksia. Pakatut loisteputket ja -lamput ovat maksullisia.
  • Tulostimista ja kirjoittimista ei tarvitse poistaa väripatruunoita- tai kasetteja.
  • Laitteiden tulee olla pääsääntöisesti ehjiä. Osittain tai kokonaan purettuja laitteita ei vastaanoteta SE-laiteromuna, vaan esim. maksullisena kaatopaikkajätteenä tai metallijätteenä.

Esimerkkejä SE-laiteromuksi luokiteltavista laitteista

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet ovat laitteita, jotka tarvitsevat toimiakseen sähkövirtaa, akun tai pariston.

Suuret kodinkoneet: Suuret kylmälaitteet, jääkaapit, pakastimet, pesukoneet, astianpesukoneet, sähköliedet, mikroaaltouunit, sähköiset lämmityslaitteet jne.

Pienet kodinkoneet: Pölynimurit, mattoharjat, muut siivouskoneet, ompelukoneet, silitysraudat, mankelit, leivänpaahtimet, pöytägrillit, kahvinkeittimet, parranajokoneet, hiustenkuivaajat, sähköhammasharjat, kellot, vaa´at jne.

Tieto- ja teletekniset laitteet: Tietokoneet, tulostimet, näytöt, näppäimistöt, hiiret, kannettavat tietokoneet, kirjoittimet, kopiokoneet, sähkökirjoituskoneet, tasku- ja pöytälaskimet, faksit, puhelimet, kännykät jne.

Kuluttajaelektroniikka: Radiot, televisiot, videokamerat, digikamerat, videonauhurit, äänentoistolaitteet, DVD-soittimet jne.

Valaistuslaitteet: Loisteputkivalaisimet, loisteputket, pienloistelamput, taskulamput, kattolamput, jalkalamput ym. laitteet valaistuksen suuntaamista ja säätämistä varten (EI hehkulamput, ne ovat kaatopaikkajätettä)

Sähkö- ja elektroniikkatyökalut: Porat, sahat ym. laitteet, joilla sorvataan, jyrsitään jne., hitsauslaitteet, sähköruohonleikkurit jne.

Lelut, vapaa-ajan- ja urheiluvälineet: Sähköjunat tai kilpa-autoradat, videopelien kädessä pidettävät ohjauspäätteet, videopelit jne.

Terveydenhuollon laitteet: Verenpaine- ja kuumemittarit jne.

Tarkkailu- ja valvontalaitteet: Paloilmaisimet, termostaatit jne.


Tulosta tämä sivu | Takaisin alkuun

© Copyright 2014 Elker Oy