FAQ / Kierrätys

Mihin voin palauttaa kotitalouteni käytöstä poistuvan sähkö- ja elektroniikkaromun?

Kodin vanhat SE-laitteet voi palauttaa ilmaiseksi kuluttajatuotteiden vastaanottopisteeseen. Lähimmän valtakunnallisen SER-keräyspisteen löydät kätevästi näiltä sivuilta: kierratys.info

1.5.2013 alkaen kuluttaja voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaitteen myös kauppaan ostaessaan samalla uuden vastaavan laitteen. Katso lisätietoja SER-kierrätyksen sivuilta osoitteesta: www.serkierratys.fi


Mihin voimme palauttaa yritystuotteiksi luokiteltavan sähkö- ja elektroniikkaromun?

Yritystuotteista (B2B) ei ole peritty kierrätysmaksuja laitteiden markkinoilletulovaiheessa, joten käsittelypaikka perii kierrätysmaksun, kun laite palautetaan kierrätykseen. Kun yritys haluaa palauttaa B2B-laitteen kierrätykseen, tulisi kyseisen yrityksen ottaa ensin yhteyttä laitteet valmistaneeseen yritykseen, joka osoittaa yritystuotteiden vastaanottopisteen, jonne laite voidaan palauttaa.


Saako kotitalouden käytöstä poistuvalle romulle tilattua noudon?

Elker Oy on järjestänyt vastuullisen noutopalvelun kotitalouksille yhdessä 4H-liiton kanssa. Palvelu on tarkoitettu kotitalouksille jotka eivät syystä tai toisesta voi toimittaa laitteita vastaanottopisteeseen. Tyypillisesti noudettavat laitteet ovat kodinkoneita ja tietokoneita. Lisätietoa toiminnasta löydät täältä.


Täytyykö sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvän kaupan ottaa vastaan SE-romua?

Kaupan tulee ottaa vastaan tuotteita 1:1-periaatteella, kun samalla hankitaan uusi vastaava laite. Pienempiä, alle 25 cm:n mittaisia laitteita saa palauttaa ilman uuden laitteen ostovelvoitetta kaikkiin sellaisiin SE-laitteita myyviin erikoisliikkeisiin, joiden myyntipinta-ala on vähintään 200m2 ja vähintään 1000m2 kokoiseen päivittäistavarakauppaan.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top