Iso-SER

Iso-SER käsittää suuret sähkö- ja elektroniikkalaitteet, joiden ulkomitta ylittää 25 senttimetriä.  Iso-SERiä ovat esimerkiksi pesukoneet, uunit, mikroaaltouunit, jääkaapit ja pakastimet.

Isoissa sähkölaitteissa kuten uuneissa ja pesukoneissa on yleensä yli 90 prosenttia metalleja, joten niiden käsittely on suhteellisen helppoa. Ne ohjataan suoraan murskattavaksi, ja murskasta eri materiaalit erotellaan toisistaan erilaisilla teknologioilla.

Kompressori eroteltuna jääkaapista.

Kuvateksti: Elkerin vastaanottopisteiltä kerätyt kylmälaitteet käsitellään Forssan käsittelylaitoksessa.  

Esimerkiksi vanhat kylmälaitteet voivat sisältää nykyisin kiellettyjä kaasuja, kuten kloorifluorihiilivetyjä (CFC) jahydrofluorihiilivetyjä (HFC), jotka on luokiteltu otsonikerrosta heikentäviksi. Käsittelyprosessissa kylmäaineita eli kaasuja ja öljyjä sisältävät kompressorit erotellaan laitteista, ja haitta-aineet ohjataan turvallisesti hävitettäväksi ongelmajätekäsittelyyn.

Jääkaappien käsittelyä.

Kuvateksti: Kylmäaineita sisältävät kompressorit erotellaan murskattavaksi menevistä laitteista. 

Elkerin kylmälaitteet käsittelevällä Cool Finlandin laitoksella Forssassa prosessoidaan useita satoja kylmälaitteita päivittäin. Niiden materiaaleista 79 prosenttia saadaan materiaalihyötykäyttöön.

Kompressorit, alumiini-kuparimurska, rautamurska, muovit, lasihyllyt ja kaapelit erotellaan omiksi jakeikseen ja voidaan hyödyntää uudelleen esimerkiksi teollisuuden raaka-aineina.

Loput 17 prosenttia hyödynnetään energiana, ja 4 prosenttia päätyy jätteidenkäsittelyyn.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli kymmenen vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top