29.01.2016

Juttusarja kiertotaloudesta: Tarpaper Recycling jalostaa kattohuovista asvalttia

Kiertotalousjuttusarjan ensimmäinen osa kertoo yrityksestä, joka säästää rajallisia raakaöljyvarantoja jalostamalla rakennusjätteestä asvalttia.

Rakennusjätettä on opittu Suomessa hyödyntämään melko tehokkaasti, mutta perään on jäänyt roikkumaan muutamia murheenkryynejä. Yksi niistä on kattohuopa, jota on kuskattu suomalaisille kaatopaikoille vuosittain noin 13–18 000 tonnia.

Asiaan tuli muutos viime vuonna, kun Lahteen asettui suomalais-tanskalaisomisteinen yritys Tarpaper Recycling, joka kehittää huovista asvaltin raaka-ainetta. Uusioraaka-aine korvaa noin 1/3 asvaltin pääraaka-aineesta bitumista, joka valmistetaan pääosin raakaöljystä, uusiutumattomasta tuontiraaka-aineesta.

- On erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä koko ketjun kanssa. Materiaalin kysyntä tulee olla testattu ja ympäristövaikutukset tutkittu myös materiaalin elinkaaren loppupäässä, Tarpaper Recyclingin maajohtaja Kati Tuominen sanoo.

Lupamenettely mutkistaa prosessia

Painetta kattohuopien kierrätykselle on luonut ensi vuoden alussa voimaanastuva kaatopaikkakielto, ja jo nyt Tarpaper Recycling tavoittaa Suomessa 90 prosenttia kierrätykseen soveltuvista purkuhuovista. Myös asvalttiteollisuus on osoittanut kysyntää ja kiinnostusta muuttaa tuotantoaan ympäristöystävällisempään suuntaan.

Haastetta prosessiin on tuonut se, että viranomaiset luokittelevat uusiobitumin jätteeksi. Se taas tarkoittaa sitä, että hyödyntääkseen materiaalia asvalttiasemalla on oltava ympäristölupa. Asvalttiteollisuus ei ole kaikkialla luvanvaraista toimintaa, joten luvittaminen vaatisi asvalttiasemilta ylimääräisiä resursseja.

- Olemme hakeneet materiaalillemme jätestatuksen purkamista kesällä, mutta päätöstä ei ole vielä tullut. Se vaikuttaa paljon tulevaisuuteemme, Tuominen sanoo.

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top