08.04.2016

Juttusarja kiertotaloudesta: Seppälä valmistaa pilottimalliston suomalaisesta uusiopuuvillasta

Jätelain uudistuttua vanhoja tekstiileitä ei saa enää kipata kaatopaikalle. Relooping fashion -projektin yhteistyökumppani Seppälä on mukana kehittämässä tekstiilikierrätykselle vaihtoehtoja.

Suomalaiset ovat vuosittain heivanneet 54 miljoonaa kiloa vanhoja tekstiileitä suoraan roskiin. Mitä niille nyt tapahtuu, kun kaatopaikkakielto astui voimaan vuoden alussa?

Tällä hetkellä sekajätteeseen heitetyt tekstiilit päätyvät poltettavaksi ja siten energiana hyödynnettäviksi. VVT:n innovaatioon perustuva Tekes-rahoitteinen kiertotalousprojekti Relooping Fashion pyrkii kuitenkin tarjoamaan nykyiselle tilanteelle paremman vaihtoehdon. Projektissa valmistetaan Suomesta kerätystä poistopuuvillasta uutta kuitua muotiteollisuudelle, ja menetelmällä voidaan säästää yli 70 prosenttia vesijalanjäljessä ja 40–50 prosenttia hiilijalanjäljessä verrattuna neitseelliseen puuvillaan. 

Yksi projektin yhteistyökumppaneista on yli 85-vuotisen uran raivannut Seppälä, joka on hiljattain palannut takaisin juurilleen perheyritykseksi.

- Koska kyseessä on suomalainen innovaatio, koimme sen mahdollisuutena lisätä työpaikkoja ja nostaa suomalaisuusastettamme, Seppälän hankinnan kehityspäällikkö Erica Adlercreutz selventää. 

Poistotekstiilien lajittelu on työläin osuus

Jämälumpuista liuotetun selluloosan kuidutus on jo käynnistynyt Valkeakoskella. Seppälän rooli on valmistaa kuidusta kaupallinen vaatemallisto, jonka menekkiä testataan Seppälän myymälöissä ympäri Suomen vuoden 2016 loppupuolella. Lisäksi myymälöissä järjestetään kevään mittaan vanhojen vaatteiden keräyksiä, joista ensimmäinen oli niin suosittu, että tuhannen kilon tavoite 2,5-kertaistettiin.

Todellisuudesta kerätystä määrästä projektiin päätyy vain pieni osa. Jätelain mukaan hyväkuntoiset vaatteet on myytävä sellaisinaan, hyväkuntoinen materiaali hyödynnettävä suoraan ja vasta huonokuntoisesta, nukkaisesta tekstiilistä voidaan valmistaa uusiokuitua.

- Vaikka monet vaiheet voi automatisoida, vaatteiden lajitteluun tarvitaan ihmisiä eli työvoimaa, mikä tekee työvaiheesta kalliin. Kaikki napit ja vetoketjutkin on leikattava vaatteista pois, Adlercreutz kertoo.

Koko juttu luettavissa Elkerin tuottajatiedotteessa 1/2016. Lue lisää projektista: reloopingfashion.org.

Lue aiemmat jutut sarjasta:

Tarpaper Recycling jalostaa kattohuovista asvalttia

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top