19.09.2016

Teurastamolla starttaa 28.9. kiertotalouspilotti Liiteri, jossa voi vuokrata ja kierrättää työvälineitä

Helsingin Teurastamolle avataan virtuaalinen rautakauppa ja siihen liittyvä työvälineiden ja siivouslaitteiden 24/7-vuokrauspiste. Liiteriin voi myös palauttaa käytöstä poistettuja, pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Liiteriksi nimetyn työvälineiden vuokrauspalvelun ideana on tarjota vaihtoehto sellaisten tavaroiden ostamiselle, joita kaupunkitaloudessa käytetään harvakseltaan. Tavaroiden yhteiskäyttö on ostamista ekologisempi vaihtoehto ja helpottaa tavaroiden varastointiongelmaa kaupunkiasunnoissa.

Työvälineiden vuokraamisesta kiinnostuneet asiakkaat voivat vuokrata työvälineitä ja siivouslaitteita Liiteri.net -verkkopalvelusta. Valikoima on toistaiseksi rajattu ja keskittyy muutaman valmistajan tuotteisiin. Tilatut tuotteet voi noutaa Helsingin Teurastamon 24/7-palvelupisteestä Liiteristä. Teurastamolle on hyvät joukkoliikenneyhteydet tai vaihtoehtoisesti asiakas voi valita kotiinkuljetuksen esimerkiksi joukkoistetun tavarankuljetuspalvelun avulla. 

Kiertotalous-Liiterin toteuttaa IT-startup CoReorient yhteistyössä VTT:n, SYKE:n ja Helsingin yliopiston Tekes-rahoitteisen AARRE-tutkimusprojektin kanssa kumppaninaan kansainvälinen rautakauppaketju K-rauta. Uusien kuluttajapalveluiden kiinnostavuutta tutkivassa pilotissa ovat mukana SER-kierrätyksen lisäksi myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Teknologiateollisuus ry, Espoon kaupunki, sekä Purjebägit Oy, Kierrätysverkko Oy, Metrosuutarit.fi, Pyörähuoltoovelle.fi ja Kauppahalli24.fi.

Pilotissa testataan uudenlaista palvelua osana kaupunkilaisten arkea

Hankkeen aikana vuokrattavien tuotteiden ja palveluiden määrää laajennetaan asteittain saadun palautteen pohjalta. Samalla kehitetään konseptin käytettävyyttä sekä testataan ja tutkitaan kiertotalouden liiketoimintamalleja yhdessä kaupunkilaisten kanssa Helsingissä ja myöhemmin Espoossa. Palvelulla halutaan helpottaa kaupunkilaisten arkea ja selvittää erityisesti autottomien kaupunkilaisten tarpeiden täyttämistä helppokäyttöisillä palveluilla.

– K-raudassa olemme perinteisesti ajatelleet, että tehtävämme on myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja laitteita. Ehkäpä kaikki remonttia suunnittelevat asiakkaamme eivät kuitenkaan halua ostaa kaikkia työvälineitä. Näille ei kodissa ehkä ole säilytystilaa tai remontin jälkeen suurta tarvetta. Työvälineiden vuokraamisen mahdollisuus saattaa näin olla tarvittava kipinä remontin aloittamiselle, jolloin K-raudassa löydämme roolimme suunnitteluapuna ja materiaalien myyjinä. On tosi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällainen vuokrauspalvelu asiakkaitamme kiinnostaa, K-rauta-ketjun ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo.

Kiertotalouden hengessä Liiteriin voi myös palauttaa käytöstä poistettuja, pieniä (max. 25 cm) sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten rikki menneitä sähkötyövälineitä. SER-kierrätyspisteeseen voi turvallisuuden vuoksi vain jättää, mutta sieltä ei voi ottaa, laitteita. Tuottajavastuun alaisena toimijana SER-kierrätys huolehtii, että laitteet käsitellään turvallisesti ensisijaisesti Suomessa teollisuuden uusiokäyttöön.

Tervetuloa työvälineiden vuokrauksen kiertotalous-Liiterin avajaisiin 28.9. Helsingin Teurastamolle

Paikallisyhteisö, media ja muut aiheesta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi kiertotalous-Liiterin avajaisiin Teurastamon sisäpihalle (Työpajankatu 2) tiilisen piipun juurelle keskiviikkona 28. syyskuuta kello 15-19. Avajaiset ovat avoin naapurustotapaaminen, johon kaikki ovat tervetulleita kahville, seurustelemaan ja miettimään, mihin kaikkeen Liiteriä voitaisiin käyttää.

Pääset oppimaan, miten tekstiilipesurilla saa kotikonstein likaisen sohvan puhtaaksi, ja miten kemikaalivapaata höyrypesuria käytetään kodin koville pinnoille. Pääset kokeilemaan myös Liiteriin vuokralle tulevia erilaisia sähkötyökoneita. Vuokraamo avautuu kello 15, jonka jälkeen Liiteri on käytössä ympärivuorokautisesti.

Liiterin avajaisten fb-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/251479771915106/
Saapumisohjeet Teurastamolle: http://teurastamo.com/info-kartta/

Kiertotalous-Liiteriä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä aihetunnisteella #liiteri
Verkkosivulla: liiteri.net
Facebook-sivuilla: facebook.com/liiteri.net
Twitterissä: twitter.com/Liiterinet

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top