Jätä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuusta huolehtiminen meille.


Palveluyhtiö Elker huolehtii tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen jäsenyritysten puolesta.

05.06.2017

Sähköisten liikkumisvälineiden akkujen keräyspilotti on käynnissä

Suurikokoisille, yli puoli kiloa painaville litiumakuille ei ole olemassa omaa valtakunnallista keräysjärjestelmää, vaikka tällaiset akut ovat yleistyneet markkinoilla nopeasti muutaman viime vuoden aikana. Niitä käytetään esimerkiksi erilaisissa sähköisissä liikkumisvälineissä kuten sähköpyörissä, tasapainoskoottereissa sekä myös kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa erilaisissa työkaluissa ja aurinkokennojärjestelmissä. Yksistään vuonna 2016 markkinoille toimitettiin 80-100 tonnia tällaisia litiumakkuja.

Kuluttajien palauttamista litiumakuista kerätään nyt kokemuksia keräyspilotin avulla. Pilotti käynnistyi kuun vaihteessa Helsingin, Vantaan, Tampereen, Ylöjärven ja Nokian alueilla. Tavoitteena on kerryttää tietoa mm. palautettaviin akkuihin liittyvistä riskeistä ja keräyksen erityisistä vaatimuksista. Pilottiprojektin aikana suurikokoisia litiumakkuja saa palauttaa ainoastaan pilotin keräyspisteisiin, joiden henkilökunnalla on akkujen käsittelyvaatimuksista riittävä tieto turvallisen palautuksen varmistamiseksi. LI-merkinnällä varustettuja akkuja ei saa palauttaa kaupoista löytyviin pienakkujen keräyslaatikkoihin eikä autojen lyijyakkujen keräyspisteisiin.

Yleisiä palautusohjeita

Akun navat tulee teipata oikosulkuriskin vähentämiseksi sekä suojata akut auringonpaisteelta ja kolhiintumiselta. Akkua ei saa irrottaa laitteesta väkisin. Jos se ei helposti irtoa, laitteen voi palauttaa pilottipisteeseen myös kokonaisena.

Pilottiprojektin toteuttavat yhteistyössä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden, akkujen ja autojen tuottajayhteisöt yhdessä Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen STEK:n kanssa.

Pilottikeräyspisteet:

Pääkaupunkiseudulla

  • HSY Vaarallisen jätteen varasto, Kivikonlaita 5, 00940 Helsinki

  • Tramel Oy Vantaa, Virkatie 12, 01510 Vantaa

  • BAIKS Tammisto, Valimotie 29, 01510 Vantaa

Pirkanmaan seudulla

  • Akkumestari AkroPower Oy Ylöjärvi, Elopellontie 1, 33470 Ylöjärvi

  • Tramel Oy Nokia, Rounionkatu 81, 37150 Nokia

  • BAIKS Tampere, Enqvistinkatu 7, 33400 Tampere.

Lue akkupilotin mediatiedote täältä.

Akkupilotin omat nettisivut löytyvät osoitteesta Akkutieto.fi.

 

Takaisin

PALVELUYHTIÖ ELKER

Palveluyhtiö Elker Oy organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä sekä huolehtii muista tuottajavastuun velvoitteiden toteuttamisesta käytännössä. 

Elkerin omistavat tuottajayhteisöt SELT ry, ICT-tuottajaosuuskunta ja FLIP ry, jotka ovat siirtäneet tuottajavastuuvelvoitteet sopimuksin Elker Oy:n hoidettaviksi. Yhden tuottajayhteisön kanssa siirtosopimuksen tehnyt yritys saa käyttöönsä myös muiden Elkerin edustamien tuottajayhteisöjen palvelut.

Elker hoitaa tuottajavastuuta asiantuntevasti yli kymmenen vuoden kokemuksella ja pyrkii kaikessa toiminnassaan SER:n ympäristövaikutusten minimoimiseen.

Lue lisää Elkerin toiminnasta

YHTEYSTIEDOT

Elker Oy
Teknobulevardi 3-5
01530 Vantaa

puh: 010 249 1700
fax: 010 249 1719

sähköposti: info@elker.fi

Katso kaikki yhteystiedot

Top