17.11.2017
EU:n WEEE-direktiivissä annetun siirtymäajan päättyessä siirrytään koko EU:n alueella, myös Suomessa sähkö- ja elektroniikkaromusta annetun valtioneuvoston asetuksen 519/2014 mukaan nk. Open Scope -luokitteluun (avoin soveltamisala). Direktiivin piiriin kuuluvat kaikki laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa tai elektromagneettista kenttää toimiakseen tarkoitetulla tavalla.
Nykyiset kymmenen WEEE-laiteluokkaa, WEEE 1 Suuret kodinkoneet, WEEE 2 Pienet kodinkoneet, WEEE 3 Tieto- ja teletekniset laitteet, WEEE 4 Kuluttajaelektroniikka ja aurinkosähköpaneelit, WEEE 5 Valaistuslaitteet, WEEE 6 Sähkö- ja elektroniikkatyökalut, WEEE 7 Lelut ja vapaa-ajan urheiluvälineet, WEEE 8 Terveydenhuollon laitteet, WEEE 9 Tarkkailu- ja valvontalaitteet sekä WEEE 10 Automaatit supistuvat seuraaviin kuuteen laiteluokkaan:
Muutos koskee sekä kuluttajakäyttöön soveltuvia että ainoastaan yrityskäyttöön soveltuvia laitteita (B2C- ja B2B-laitteet).
Direktiivissä mainitut poikkeukset laitteista ovat myös avoimen soveltamisalan tultua käyttöön samat kuin aiemmin:
Elker-ryhmittymässä avoimen soveltamisalan edellyttämät muutokset toteutetaan vaiheittain. Uudet raportointiluokat ovat käytössä raportointikaudesta Q1-2018 alkaen. Nykyisin käytössä olevat raportointiluokat tarvittavine alaluokkineen löytyvät jatkossa jostakin kuudesta uudesta laiteluokasta. Myös ammattilais- ja esimerkiksi teollisuuden käyttöön tarkoitetut B2B-laitteet sijoitetaan jatkossa uusiin laiteluokkiin nykyisten kymmenen laiteluokan sijasta.
Alkuperäistä soveltamisalaa koskeva, Euroopan komission julkaisema FAQ 1 -dokumentti on aurinkosähköpaneeleita lukuunottamatta käytännössä voimassa aina siihen saakka, kun uusi soveltamisala astuu voimaan 15.8.2018. Aurinkosähköpaneelit tulivat soveltamisalan piiriin jo kesällä 2014. Tuottajayritysten oman tuotetarjoaman osalta kannattaa tässä vaiheessa alkaa pohtia uuden soveltamisalan näkökulmasta sekä entistä tarkemmin määriteltyjen poikkeusten näkökulmasta, vaativatko ne jo tiedossa olevine tulkintoineen yritystä läpikäymään myös omat raportointikäytäntönsä.
Euroopan kansallisten WEEE-rekistereiden verkosto EWRN on tuottanut erityisten tulkintatilanteiden ratkaisemiseen hyvää englanninkielistä tukimateriaalia - tähän mennessä jo seuraavasti:
Komissio on julkaissut myös FAQ 4/2014 -dokumentin koskien direktiivin 2012/19/EU uudesta soveltamisalasta. Kaikki edellä mainittu dokumentaatio on koottu tänne: https://drive.google.com/open?id=0B5k4R0ePgSiMMWJ5VEZQdUg5NG8