27.05.2021

EU on todennut 30 teollisuuden käyttämää raaka-ainetta kriittisiksi: jos niiden käyttö jatkuu samalla tasolla tai lisääntyy entisestään, raaka-aineet loppuvat. Kriittisten raaka-aineiden saatavuutta tulee parantaa Euroopan huoltovarmuuden turvaamiseksi. Kriittisten maametallien käyttökohteita yhteiskunnassa ovat muun muassa liikenne ja kosketusnäytöt.

Kiertotalouteen erikoistuneet osaajat Alva, Tapojärvi ja Elker yhdistivät voimansa ja lähtivät ratkomaan ongelmaa. Suomalaisen yritysyhteistyön tuloksena syntyi uusi innovaatio, jonka avulla jokainen jo käytössä oleva arvokas materiaali uusiokäytetään tehokkaasti. Nyt kehitetty ratkaisu auttaa kaikkia elektroniikkalaitevalmistajia ja SE-laitejätteen hyödyntäjiä, kun palautetusta romusta on mahdollisus saada talteen nykyistä enemmän myös kriittisiä materiaaleja.

Kaivostoimintaa ilman louhintaa

Tavoitteena oli kehittää globaaleille markkinoille urban mining -vientituote. Urban mining mahdollistaa kaivostoiminnan ilman louhintaa – saannot ovat satakertaisia perinteiseen kaivostoimintaan verrattuna. Innovaatiossa hyödynnetään hydrometallurgiaa, jota Jyväskylän yliopiston demolaitoksessa parhaillaan testataan. Sen jälkeen vuorossa on ratkaisun kaupallistaminen.

Uudenlaisessa SER-talteenottolaitoksessa poistetaan haitalliset kemikaalit ja kerätään kriittiset materiaalit tehokkaasti ja puhtaasti talteen. Esimerkiksi kulta ja kupari soveltuvat suoraan teollisuuden raaka-aineiksi. Aikaisemmat kierrätysteknologiat ovat perustuneet muun muassa sulattamiseen, jolloin harvinaisia maametalleja on hukkunut muun metallin ja kuonan joukkoon.

 

Miljoonabisneksen pieni hiilijalanjälki

Innovaatio parantaa materiaalien kierrätystä ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. SER-talteenottolaitoksella on vähäinen energiankulutus ja pieni hiilijalanjälki. Kaupallisen talteenottolaitoksen käsittelykapasiteetti on viidennes kaikesta Euroopan piirilevyjätteestä. "Laitoksen potentiaalinen vuosittainen liikevaihto on 700 miljoonaa euroa", Alvan kehityspäällikkö Risto Ryymin laskee.

Kriittisten aineiden tarve lisääntyy jatkuvasti yhteiskunnan sähköistyessä. Harvinaisten maametallien talteenotto parantaa eurooppalaista huoltovarmuutta ja teollinen toiminta voi jatkua, vaikka Kiina rajoittaisi kriittisten raaka-aineiden vientiä. Suomalainen urbaani kaivos on monistettavissa ja sijoitettavissa minne tahansa päin maailmaa.

Katso Jyväskylän yliopiston esittelyvideo prosessista täältä.

Faktoja harvinaisista maametalleista:
•    Muun muassa liikenne, infra ja älytekniikka ovat riippuvaisia kriittisistä materiaaleista
•    Hydrometallurgia on uuttamalla sekä liuosten rikastuksella ja puhdistuksella tehtävää metallien valmistustekniikkaa
•    Hanketta rahoittaa Alva, Tapojärvi, Elker ja Business Finland.

Lisätietoja hankkeesta: Kehityspäällikkö Risto Ryymin, Alva-yhtiöt Oy, p. 050 591 0410 / risto.ryymin ÄT alva.fi

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top