12.04.2010

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys toimii hyvin

Suomen markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden määrä laski viime vuonna, kierrätykseen palautettiin kuitenkin sama määrä laiteromua kuin edellisvuonna. Kuluttajat ovat pääosin tyytyväisiä keräysverkostoon.

Viime vuonna laitteita tuotiin markkinoille edellisvuotta vähemmän

Vuonna 2009 Suomen markkinoille saatettiin noin 120 000 tonnia sähkö- ja elektroniikkalaitteita, mikä on noin 10 000 tonnia vähemmän kuin vuonna 2008. Taloudelliset olosuhteet laskivat viime vuonna markkinoille saatettujen laitteiden määrää. 

- Toisaalta nimenomaan markkinoille saatettua kilomäärää laskee myös uusien laitteiden keventyminen, kun jo laitesuunnittelussa huomioidaan materiaalivalinnat ja pyritään ympäristöystävällisempiin tuotteisiin, kertoo Helena Castrén Nokia Oyj:stä.

Romua palautuu tuottajien keräykseen noin 10 kiloa asukasta kohden

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu ovat erilliskerättävää jätettä, eikä laiteromua saa heittää sekajätteeseen. Kuluttaja saa palauttaa SE-laiteromua ilmaiseksi tuottajayhteisöjen ylläpitämään noin 480 vastaanottopisteen maan kattavaan verkostoon. Vuonna 2009 kuluttajat palauttivat tuottajayhteisöjen ylläpitämään vastaanottoon suurin piirtein saman määrän sähkö- ja elektroniikkalaiteromua kuin vuonna 2008 eli noin 52 000 tonnia. Näillä määrillä EU:n asettama keräystavoite 4 kiloa asukasta kohden täyttyy Suomessa. Tuottajien ylläpitämään verkostoon SE-laiteromua palautettiin viime vuonna noin 10 kiloa asukasta kohden.

Keräykseen palautuvasta sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta noin puolet on suuria kodinkoneita. Myös muun muassa viihde-elektroniikkaa ja tietokoneita palautuu kierrätykseen paljon. Parhaiten kuluttajat ovat löytäneet kunnallisten jätelaitosten jätekeskukset. Niihin palautuu noin 70 % kaikesta tuottajayhteisöjen keräämästä laiteromusta.

Noin 35 rekkaa kuljettaa laiteromua käsittelyyn ympäri Suomea päivittäin. Tuottajayhteisöt pyrkivät jatkuvasti optimoimaan keräysverkostoa ja pienentämään kuljetuksen ympäristövaikutuksia.

Kuluttajat ovat tyytyväisiä SE-laiteromun keräykseen

Tuottajayhteisöjen tammikuussa 2010 Taloustutkimus Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan kuluttajat ovat tyytyväisiä nykyiseen keräysverkostoon. Lähes 80 % vastaajista tiesi, mihin käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkaromut voi palauttaa. Kaksi vastaajaa kolmesta on palauttanut SE-laiteromua vastaanottoon viimeisen 4 vuoden aikana ja 80 % näistä palauttajista oli tyytyväisiä palveluun. 

- Osa tutkimukseen osallistuneista kuluttajista haluaisi lisää vastaanottopisteitä. Täytyy kuitenkin muistaa, että pisteiden lisääminen näkyy lisäkustannuksina laitteiden hinnoissa ja kun laitteiden palautus hajautetaan useampaan pisteeseen se lisää myös mm. kuljetusten ympäristövaikutuksia, kertoo toimitusjohtaja Sakari Sainio Elker Oy:stä.

Lähimmän vastaanottopisteen kuluttaja voi tarkistaa Jätelaitosyhdistyksen palvelusta www.kierrätys.info. Samasta palvelusta kuluttaja näkee kätevästi myös muiden jätelajien keräyspisteet. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun palautus kierrätykseen on kuluttajille ilmaista.

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top