24.01.2013

Virallisiin keräyspisteisiin tuodut sähkölaitteet käsitellään ensisijaisesti Suomessa

Kuluttaja on voinut palauttaa käytöstä poistuneen sähkö- tai elektroniikkalaiteen maksutta yli 400 vastaanottopisteeseen (www.kierratys.info) jo vuodesta 2005 alkaen. Näihin pisteisiin palautetut laitteet päätyvät lähes poikkeuksetta kotimaisille käsittelijöille. 

Vastuu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyksestä, mahdollisesta uudelleenkäytöstä ja kierrätyksestä kuuluu maahantuojille ja valmistajille. Käytännössä toiminnasta vastaavat näiden yritysten muodostamat tuottajayhteisöt. Uusien laitteiden myyntihinnan sisältämällä kierrätysmaksulla kustannetaan laiteromun vastaanotto kuljetuksineen sekä niiden asianmukainen käsittely ja materiaalin kierrätys. Toiminta perustuu EU:n WEEE-direktiiviin ja Suomen jätelakiin (uudistui 1.5.2012) sekä valtioneuvoston asetukseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta.

Keräyspisteisiin tuotu sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) kuljetetaan sopimusperusteisesti käsittelytoimijoille, joita on Suomessa yhdeksän kappaletta. Lisäksi tuottajayhteisöt tekevät yhteistyötä kierrätyskeskusten ja tukityöllistettyjen voimin toimivien toimintakeskusten kanssa. Sähkölaitteet sisältävät haitallisia ja vaarallisia aineita, minkä vuoksi on erityisen tärkeää käsitellä ne asianmukaisesti. Lisäksi kierrätyksessä vanhoista laitteista saatavaa materiaalia hyödynnetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Osa laitteista päätyy tarkastuksen jälkeen myös uudelleenkäyttöön.

Tuottajayhteisöt toimittavat virallisiin keräyspisteisiin palautuneet sähkö- ja elektroniikkalaiteromut sellaisille käsittelijöille, jotka täyttävät lain edellytykset, toimivat tuottajien edellyttämällä tavalla ja ovat tuottajien auditoitavissa. Virallisissa keräyspisteissä vastaanotetut sähkö- ja elektroniikkalaiteromut eivät päädy käsittelyyn EU:n ulkopuolelle.

Takaisin

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top