Data-SER

Keräyspisteillä televisiot ja monitorit kerätään erikseen, ja datalaitteet eli muistikapasiteettia sisältävät sähkö- ja elektroniikkalaitteet kuten tietokoneet, matkapuhelimet ja digikamerat, omiin keräysastioihinsa.

Datalaitteissa on paljon arvokkaita ja uusiutumattomia metalleja ja mineraaleja. Niiden hyötykäyttö tuo materiaalisäästöjä ja vähentää raaka-aineriippuvuutta.

Datalaitteiden kierrätys

Kuvateksti: Kuusakoski Oy on yksi Elkerin data-SER:n käsittelijöistä. Kuva: Kuusakoski Oy.

Käsittelyssä data-laitteet murskataan ja materiaalit erotellaan toisistaan eri teknologioin. Esimerkiksi piirikortit erotellaan omaksi jakeekseen. Värimetallit kuten kupari ja alumiini sulatetaan ja toimitetaan esimerkiksi auto- tai elektroniikkateollisuuden raaka-aineeksi.

Vanhojen tietokoneiden CRT-näytöissä voi olla haitta-aineiksi luokiteltua fosforia ja LCD-näytöissä elohopeaa, jotka otetaan käsittelyssä talteen ja toimitetaan asianmukaisille vaarallisten jätteiden käsittelylaitoksille. Laitteet sisältävät yleensä monia erilaatuisia muoviosia. Muovit kierrätetään joko raaka-aineina tai hyödynnetään energiana.

Kaapeleita ja muita SER-komponentteja

Kuparimurskaa SER-käsittelystä

Usein materiaalit jatkavat matkaa Kaukoitään, missä myös suurin osa elektroniikasta tuotetaan.

Tuottajayhteisöt ovat vastuussa palautettujen laitteiden tietoturvallisesta käsittelystä. Kysy kauppiaaltasi mahdollisuudesta palauttaa muistikapasiteettia sisältävä laitteesi lukittuun data-SER vastaanottovälineeseen kaupassa.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top