Lamppu-SER

Lamppu-SER:iin kuuluvat kaikki kuluttajien käytöstä poistamat lamput lukuunottamatta hehku- ja halogeenilamppuja. Hehkulamput ja halogeenilamput kuuluvat sekajätteeseen.

Kuvateksti: Loisteputkia valmiina käsittelyyn. Kuva: Fortum Waste Solutions. 

Vastaanottopisteiltä kerätyt lamput toimitetaan Fortum Waste Solutionsin kierrätyslaitokseen. Käsittelyprosessissa loisteputket murskataan kemikaaliliuoksessa, joka sitoo putkissa olevan elohopean. Metallinen elohopea muutetaan elohopeasulfidiksi, joka on sen tavallisin esiintymismuoto myös kallioperässä.

Metalli ja lasi pestään ja seulotaan. Metalli ja lasi toimitetaan uusioraaka-aineiksi lasivilla- ja metalliteollisuuteen. Yli 90 prosenttia loisteputkien lasista ja materiaalista erotellaan jatkokäyttöä varten. Ainoastaan elohopeasulfidi päätyy loppusijoitukseen. Metallin ja lasin elohopeapitoisuus analysoidaan säännöllisesti.

Kierrätettyjä energiansäästölamppuja hyödynnetään energiantuotantoon. Fortum Waste Solutions tuottaa niistä kaukolämpöä riihimäkeläisille ja hyvinkääläisille.

Kuvateksti: Loisteputkien lasimurska saadaan uudelleen esimerkiksi teollisuuden käyttöön. Kuva: Fortum Waste Solutions.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top