SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu

SER on lyhenne sanoista sähkö- ja elektroniikkaromu ja tarkoittaa käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

SER:llä eli sähkö- ja elektroniikkaromulla tarkoitetaan vanhoja, rikkinäisiä tai muuten tarpeettomaksi jääneitä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi luetaan kaikki laitteet, jotka toimivat sähkövirralla, akkulla, paristoilla tai aurinkoenergialla. Myös kaikki lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja luetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi.

Kodin yleisimpiä sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat muun muassa kodinkoneet, kellot, tietokoneet, tulostimet, kännykät, televisiot, viihde-elektroniikka, kamerat, lamput, valaisimet ja sähkötyökalut.

Esimerkkejä SE-laiteromuksi luokiteltavista laitteista 

Suuret kodinkoneet: Suuret kylmälaitteet, jääkaapit, pakastimet, pesukoneet, astianpesukoneet, sähköliedet, mikroaaltouunit, sähköiset lämmityslaitteet jne.

Pienet kodinkoneet: Pölynimurit, mattoharjat, muut siivouskoneet, ompelukoneet, silitysraudat, mankelit, leivänpaahtimet, pöytägrillit, kahvinkeittimet, parranajokoneet, hiustenkuivaajat, sähköhammasharjat, kellot, vaa´at jne.

Tieto- ja teletekniset laitteet: Tietokoneet, tulostimet, näytöt, näppäimistöt, hiiret, kannettavat tietokoneet, kirjoittimet, kopiokoneet, sähkökirjoituskoneet, tasku- ja pöytälaskimet, faksit, puhelimet, kännykät jne.

Kuluttajaelektroniikka: Radiot, televisiot, videokamerat, digikamerat, videonauhurit, äänentoistolaitteet, DVD-soittimet jne.

Valaistuslaitteet: Loisteputkivalaisimet, loisteputket, pienloistelamput, taskulamput, kattolamput, jalkalamput ym. laitteet valaistuksen suuntaamista ja säätämistä varten (EI hehkulamput, ne ovat kaatopaikkajätettä)

Sähkö- ja elektroniikkatyökalut: Porat, sahat ym. laitteet, joilla sorvataan, jyrsitään jne., hitsauslaitteet, sähköruohonleikkurit jne.

Lelut, vapaa-ajan- ja urheiluvälineet: Sähköjunat tai kilpa-autoradat, videopelien kädessä pidettävät ohjauspäätteet, videopelit jne.

Terveydenhuollon laitteet: Verenpaine- ja kuumemittarit jne.

Tarkkailu- ja valvontalaitteet: Paloilmaisimet, termostaatit jne.

Lue lisää eri SER-keräyslajeista ja niiden käsittelystä täällä.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top