Mitä on tuottajavastuu?

Laki edellyttää, että sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajat huolehtivat tuotteistaan myös niiden elinkaaren loppupäässä. Liittymällä tuottajayhteisöön tuottaja ohjaa velvoitteista huolehtimisen tuottajien omistamalle palveluyhtiö Elkerille.

Tuottajavastuulla tarkoitetaan tuottajan velvollisuutta huolehtia markkinoille saattamistaan tuotteista myös niiden elinkaaren loppupäässä eli mahdollisen uudelleenkäytön, kierrätyksen ja jätehuollon järjestämisestä.

Tuottajavastuu koskee muun muassa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä paristojen ja akkujen valmistajia ja maahantuojia.

Tarkat tiedot tuottajavastuusta ja sen velvoitteista, tiedotteet sekä ajantasaisen tuottajavastuuta koskevan tiedon löydät Ympäristöhallinnan verkkopalvelujen sivuilta.

Miten selviämme velvoitteistamme helpoimmin?

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottaja hoitaa tuottajavastuunsa helpoiten liittymällä tuottajayhteisöön. Lue lisää liittymisestä tältä sivulta. Palveluyhtiö Elker huolehtii tuottajayhteisöjen SELT ry:n, ICT:n ja FLIP:n puolesta velvoitteiden käytännön toteuttamisesta.

Kaikki Suomessa hyväksytyt sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisöt ja tuottajat voit tarkistaa Ympäristöhallinnan verkkopalvelujen sivuilta.

Suomen markkinoille saatettujen kannettavien paristojen ja akkujen tuottajavastuu hoidetaan tekemällä tuottajavastuun siirtosopimus paristo- ja akkutuottajayhteisö Recserin kanssa. Paristo- ja akkutuottajavastuu koskee niin irtonaisina toimitettavia kuin laitteiden sisältämiä paristoja ja akkuja. Paristo- ja akkutuottajayhteisö Recserin sivut: www.recser.fi.

Elker Oy:n kautta voit järjestää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä pienakkujen ja paristojen kierrätyksen tällä hetkellä 14 muussa Euroopan maassa.

 

 

MIKSI VALITA ELKER?

  • 1. Elker on tuottajien omistama luotettava palvelun tarjoaja.
  • 2. Palveluyhtiönä Elker huolehtii ketterästi lain määrämistä tuottajavastuun velvoitteista tuottajayhteisöjen puolesta.
  • 3. Elker huolehtii SER-tuottajavastuun hoitamisen asiantuntevasti yli viidentoista vuoden kokemuksella.
  • 4. Elker organisoi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä tehokkaasti kokonaisuutta optimoiden.
  • 5. Elker huolehtii, että SER käsitellään turvallisesti ja vastuullisesti ensisijaisesti Suomessa.
  • 6. Elker on osa yhteistyöverkostoa, jonka kautta voit selvittää velvoitteet ja hoitaa tuottajavastuun useimpien EU-maiden lisäksi myös Norjassa ja Sveitsissä.
Lue lisää Elkerin palveluista
Top