Siirry suoraan sisältöön

Laitteiden valmistaja, maahantuoja tai myyjä

Jos yrityksenne on sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistaja, maahantuoja tai myy tuotteita omalla tuotemerkillään tai etäkaupalla Suomeen, yritystänne velvoittaa tuottajavastuu. 

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajia velvoittaa laissa määritelty tuottajavastuu, jonka mukaan tuottajilla on vastuu huolehtia tuotteistaan myös niiden elinkaaren loppupäässä eli järjestää tuotteiden mahdollinen uudelleenkäyttö, kierrätys ja jätehuolto.

Tuottajalla tarkoitetaan:

 1. sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajaa,
 2. ammattimaista maahantuojaa,
 3. sellaista myyjää, joka myy laitteita omalla tuotemerkillään tai
 4. toimijaa, joka on sijoittautunut Euroopan unionin toiseen jäsenvaltioon tai kolmanteen maahan ja myy etäkaupalla sähkö- ja elektroniikkalaitteita suoraan käyttäjille Suomessa.

Miten tuottajavastuu täytetään?

Vastuunne tuottajana hoidatte helpoiten liittymällä tuottajayhteisöön. Rekisteröitymällä FLIP ry:hyn, SELT ry:hyn tai ICT-tuottajaosuuskuntaan ohjaat jätehuollosta huolehtimisen niille. Lue lisää liittymisestä tuottajayhteisöihin tästä.

FLIP ry:n, SELT ry:n ja ICT-tuottajaosuuskunnan vuonna 2004 perustama palveluyhtiö Elker Oy huolehtii tuottajavastuun käytännön järjestelyistä eli esimerkiksi laitteiden keräyksestä, käsittelystä ja viranomaiselle raportoinnista.

Elkerin ja tuottajayhteisöjen edustamat tuottajat voi jaotella kolmeen eri statukseen:

 • Kuluttajalaitetuottaja B2C
  Kuluttajalaitetuottaja on tuottaja, joka valmistaa, myy tai maahantuo tuotetta, jota voidaan sitä muuttamatta käyttää kotitalouksissa riippumatta siitä, myydäänkö tuotteita kotitalouksille tai yrityksille.
 • Yrityskäyttöön soveltuvien laitteiden tuottaja B2B
  B2B-tuottaja valmistaa, myy tai maahantuo tuotetta, jota ei voida käyttää tuotetta muuttamatta kotitalouksissa.
 • Kuluttajalaite- ja yrityskäyttöön soveltuvien laitteiden tuottaja B2C+B2B
  B2B+B2C-tuottajat valmistavat, maahantuovat tai myyvät sekä kuluttaja- että yrityskäyttöön soveltuvia laitteita.

Lue lisää B2C- ja B2B-tuotteiden määrittelystä täältä.

Huomioittehan, että yksittäinen laite kuuluu aina johonkin yllämainituista kategorioista. Elkerin jäsenpalveluista saat tarvittaessa apua WEEE-direktiiviin pohjautuvassa laiteluokittelussa ja –määrittelyssä.