Siirry suoraan sisältöön

Merkinnät ja kierrätysmaksun ilmoittaminen

Tuottajan on huolehdittava siitä, että markkinoille saatetut laitteet on merkitty erilliskeräysmerkinnällä

Markkinoille saatetut laitteet on merkittävä erilliskeräysmerkinnällä, joka on jäteastia, jonka yli on vedetty rasti. Lisäksi 14.8.2005 tai sen jälkeen markkinoille saatetuissa laitteissa tulee olla merkintä, että laite on saatettu markkinoille mainittuna päivänä tai sen jälkeen.


Erityisissä tapauksissa tuotteen koon tai toiminnan takia nämä erilliskeräysmerkinnät voivat olla laitteen pakkauksessa, käyttöohjeissa ja takuutodistuksessa. Lue lisää: Tukesin sivuilta

Laitteen käsikirjassa tai sähköisessä muodossa tulee olla lisätietoa laitteen ominaisuuksista. Tiedoissa on yksilöitävä sähkö- ja elektroniikkalaitteen osat ja materiaalit, sekä vaarallisten aineiden ja seosten sijainti laitteissa. Tiedot uudesta laitetyypistä tulee antaa vuoden sisällä siitä, kun laite saatetaan ensi kertaa Euroopan markkinoille ja tietoja tulee voida hyödyntää vapaasti laitteiden päivittämisessä, uudistamisessa ja laiteromun uudelleenkäytön valmistelun ja kierrätyksen edistämiseksi alan yrityksissä.

Kierrätysmaksun ilmoittaminen

Suomen kuluttajakaupassa mahdollinen kierrätysmaksu sisältyy aina laitteen kauppahintaan, eli jätehuollosta aiheutuvia kustannuksia ei saa erikseen ilmoittaa uutta tuotetta myytäessä. Yritysten välisessä kaupassa kierrätysmaksu voidaan halutessa ilmoittaa erikseen. Kierrätysmaksun ilmoituksessa on maakohtaisia eroja EU:n sisällä.