Siirry suoraan sisältöön

Tuottajavastuu tutuksi kampanjalla

Tuottajavastuuta tehdään tutuksi ELY-keskuksen tiedotuskampanjalla ”Yritys – tunne tuottajavastuusi!”, jossa on mukana useita tuottajayhteisöjä, Kaupan liitto, Suomen yrittäjät, KIVO sekä SYK. Kampanja alkoi YLE:n yleishyödyllisellä tietoiskulla, joka nähtiin televisioissa pääsiäisen jälkeen. Elker on jakanut kampanjan materiaaleja LinkedIn-tilillään. Kampanja on jo poikinut ilahduttavan määrän yhteydenottoja viranomaiseen.

Tuottajavastuu on helppo hoitaa liittymällä alasi tuottajayhteisön jäseneksi, sillä tuottajayhteisö hoitaa puolestasi keräyksen, kierrätyksen sekä raportoinnin viranomaiselle. Elkerin tuottajayhteisöt SELT ry, ICT-tuottajaosuuskunta ja Flip ry toimivat tuottajayhteisöinä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajille, joita ovat siis maahantuojat, valmistajat ja etämyyjät. Liittymällä yhteen kolmesta tuottajayhteisöstä, tuottaja voi huolehtia kaikkien sähkölaitteiden tuottajavastuusta niin kotitalouslaitteiden kuin yrityslaitteiden osalta. Tyypillisesti SE-laitteiden tuottajan tulee huolehtia tuottajavastuuvelvollisuudet myös paristojen ja akkujen sekä pakkausten osalta liittymällä akku- ja pakkausalan tuottajayhteisöihin.

Tuottajavastuussa olevat yritykset vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun ne poistuvat käytöstä. Kuluttajat puolestaan voivat kierrättää sen ansiosta käytöstä poistamansa tuotteet maksutta. Tuottajavastuun tavoitteena on ehkäistä jäteen syntymistä ja edistää materiaalien hyödyntämistä sekä kiertotaloutta.

Animaatiossa kerrotaan, miten yritys voi huolehtia tuottajavastuistaan.

Tuottajavastuu laajeni vuodenvaihteessa koskemaan arviolta 50 000 yritystä kotimaassa, kun pakkausten tuottajavastuun liikevaihtoraja poistui. Jätehuollon tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus, joka koskee sähkö- ja elektroniikkalaitteita, akkuja ja paristoja, pakkauksia, ajoneuvoja, renkaita, paperia ja paperituotteita sekä tiettyjä kertakäyttöisiä muovituotteita (SUP).

Lue lisää: Vasta viidesosa yrityksistä on hoitanut jätehuollon tuottajavastuunsa – usein syynä on tiedonpuute (Pirkanmaan ELY-keskus)