Siirry suoraan sisältöön

Myytkö laitteita toiseen EU-maahan?

Tuottajien, jotka myyvät sähkö- ja elektroniikkalaitteita toiseen EU-maahan suoraan loppukäyttäjälle, tulee nimetä myynnin kohdemaahan valtuutettu edustaja. Velvollisuus koskee vain niitä tuottajia, jotka myyvät suoraan loppukäyttäjälle, joka ei esimerkiksi jälleenmyy laitetta, vaan on laitteen lopullinen käyttäjä. Laite voidaan myydä yksityishenkilölle tai yritykselle.

Valtuutettu edustaja ei ole myyntiketjuun liittyvä toimija, vaan se voi olla esimerkiksi paikallinen SE -laitteiden tuottajayhteisö tai palveluyhtiö, joka organisoi käytöstä poistuvien laitteiden keräyksen ja kierrätyksen, sekä markkinoille saatettujen laitteiden raportoinnin viranomaiselle. Paikallinen valtuutettu edustaja huolehtii tuottajavastuuvelvoitteista maan lakien mukaan, jolloin laitteen myyvä yritys osallistuu sille kuuluviin kierrätys- ja jätehuoltokustannuksiin myynnin kohdemaassa.

Tuottajayhteisö kysyy yritysten valtuutettujen edustajien nimet vuosiraportointipyynnön yhteydessä ja ilmoittaa ne viranomaiselle Suomessa. Vuosiraportointipyyntö lähetetään yrityksen raportoinnin yhteyshenkilölle yleensä kevättalvella. Vuosiraporttipyyntöä ei tule sekoittaa neljännesvuosittain tehtävään raportointiin, joka tapahtuu Elkerin raportointijärjestelmässä.

Lue lisää valtuutetun edustajan konseptista täältä. Elkerin jäsenyrityksenä voit hoitaa tuottajavastuuvelvollisuudet yhden luukun periaatteella useaan eri maahan yhteistyökumppanimme WEEE Europe AG:n kautta. Lue lisää täältä: Eurooppalainen yhteistyö