Siirry suoraan sisältöön

FAQ / B2B-tuottajat

Mitä kuluja meille B2B-tuottajana tulee?

B2B-tuottajat, jotka tekevät tuottajavastuun siirtosopimuksen SELT ry:n tai ICT-tuottajaosuuskunnan kanssa maksavat kertaluontoisen rekisteröintimaksun. Lisäksi ICT-tuottajaosuuskuntaan liittyvät yritykset maksavat osuusmaksun, joka palautetaan yritykselle, mikäli yritys irtisanoo jäsenyytensä. B2B-tuottajat eivät maksa markkinoille saattamistaan laitteista kierrätysmaksuja, vaan yritystuotteiden kierrätysmaksut tulevat maksettavaksi vasta laitteen palautuessa kierrätykseen. Liittymisvaiheen kustannusten lisäksi B2B-tuottajilta peritään kerran vuodessa 300 euron vuosimaksu.


Mistä tiedämme, ovatko laitteemme yritys- vai kuluttajatuotteita?

Kuluttajatuote on tuote, jota voidaan sitä muuttamatta käyttää kotitalouksissa riippumatta siitä, onko tuote myyty kotitaloudelle vai yritykselle. Muut tuotteet, jotka eivät täytä tätä kriteeriä, ovat yritystuotteita. Se, myykö yritys tuotteita suoraan kuluttajille tai esimerkiksi jälleenmyyjän tai toisen yrityksen kautta kuluttajille, ei ratkaise luokittelussa. Elker-ryhmittymässä kaikki valaisimet, lamput, pienet kodinkoneet ja termostaatit luokitellaan kuluttajatuotteeksi riippumatta siitä, onko ne tarkoitettu kuluttajien vai yritysten käyttöön.


Kuinka usein meidän B2B-tuottajana tulee raportoida tuottajayhteisölle?

Kaikki tuottajat, myös B2B-tuottajat raportoivat Elkerille neljännesvuosittain. Raportit täytetään web-portaalin kautta.


Miten yritystuotteista maksetaan kierrätysmaksu?

Kierrätysoperaattori perii yrityslaitteen palautuksen yhteydessä kierrätysmaksun. Ennen laitteen palautusta tulee sopia, laskutetaanko kierrätysmaksu laitteen tuottajalta vai maksaako loppukäyttäjä kierrätysmaksun.


Tuotamme ainoastaan B2B-laitteita. Mitä vaihtoehtoja meillä on tuottajavastuumme hoitamiseen?

B2B-tuottajat voivat hoitaa tuottajavastuunsa tekemällä tuottajavastuun siirtosopimuksen tuottajayhteisön kanssa.

Elker Oy on luonut tuottajilleen toimivan B2B-logistiikan ja -infrastruktuurin. Tuottaja voi tällöin valita B2B-romun kierrätykseen kahdesta helposta mallista itselleen sopivamman:

  1. Tuottaja tekee sopimuksen suoraan kierrätysoperaattorin kanssa. Sopivimman yhteistyökumppanin ja yhteyshenkilöt voi tarkistaa Elkeristä ja tehdä sopimuksen laitteiden noudosta/palautuksesta suoraan operaattorin kanssa. Tuottaja ilmoittaa sopimusehdoista asiakkaalle. Operaattori laskuttaa suoraan tuottajaa. Tässä mallissa on sovittava, mikä osapuoli vastaa viranomaisraportoinnista. Suosittelemme, että operaattori raportoi Elkerille.
  2. Jäsentuottaja ilmoittaa Elkerille yrityspalautuksesta tai pidempiaikaisesta yrityspalautusopimuksesta ja antaa asiakkaan yhteystiedot. Elker hoitaa logistiikan asiakkaan ja operaattorin kanssa. Lasku tulee Elkerille ja operaattori raportoi Elkerille. Elker täyttää raportin tuottajan puolesta ja lähettää tälle kopion.

Yrityksemme on B2B-tuottaja ja tehnyt tuottajavastuun siirtosopimuksen Elker-ryhmittymän tuottajayhteisön kanssa. Täytyykö meidän tällöin tehdä itse mitään kierrätyksen eteen?

Elker hoitaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräyksen ja kierrätyksen organisoinnin, ei itse kierrätystä. Tuottajan tulee kierrätyksessä käyttää jotakin kierrätysoperaattoria joko sopimuspohjaisesti tai kertaperiaatteella. Sopimuksessa tulee määritellä, kumpi osapuoli raportoi B2B-tuotteet Elkerille. Tärkeää on, että kierrätys tapahtuu jätelain ja SER-asetuksen mukaisesti ja että kierrätettävät kilot raportoidaan Elkerille.


Pitääkö meidän neuvotella kaikkien Elker-yrityslaitekierrätysoperaattoreiden kanssa sopiaksemme tuotteiden kierrätyksestä?

Erillisneuvottelut eivät ole välttämättömiä. Tärkeintä on, että operaattori tunnistaa tuotteenne ja varmistuu siitä, kenelle hän voi lähettää kierrätyslaskun. Toki tarvittaessa jonkin operaattorin kanssa voi myös tehdä erillisen sopimuksen.


Miten menetellään, jos halutaan sopia toisin muun kuin kotitalouden sähkö- ja elektroniikkalaitteiden jätehuollon kustannusten jakamisesta Jätelain 53 §:n mukaisesti?

Tuottaja ja laitteen haltija voivat sopia romun jätehuollon kustannusten jaosta toisin riippumatta laitteen markkinoille saattamisen ajankohdasta. Ongelmien välttämiseksi asiasta on syytä sopia kirjallisesti sen toteennäyttämisen mahdollistamiseksi ja tulee muistaa, että esimerkiksi raportointia koskevat velvoitteet säilyvät tuottajalla.